
Η αξία του είναι μεγάλη και αυτό είναι αυταπόδεικτο! Αποκλειστική τροφή του ανθρώπου για τα πρώτα χρόνια και σημαντική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής, το γάλα κατέχει μια θέση ξεχωριστή ανάμεσα στα ζωικά τρόφιμα και είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής διατροφής.
Από τον γαλατά… στα ψυγεία
Το γάλα φαίνεται ότι αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης διατροφικής κουλτούρας από αρχαιοτάτων χρόνων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο το γάλα όσο και τα παράγωγά του, βούτυρο και τυριά, ήταν πολύ διαδεδομένα στην Αρχαία Ελλάδα.
Ωστόσο, η εκτεταμένη και μαζική κατανάλωση γάλακτος ξεκίνησε πολύ αργότερα. Συγκεκριμένα, μετά την ανακάλυψη της παστερίωσης από τον Παστέρ, η οποία χρονολογείται το 1863 και άνοιξε τον δρόμο για την παραγωγή και τυποποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στη χώρα μας, η γαλακτοκομική παράδοση είναι σύμφυτη με τους πλανόδιους γαλατάδες, που μέχρι τη δεκαετία του ‘50, περιδιάβαιναν στις γειτονιές καλώντας τον κόσμο να προμηθευτεί το χύμα γάλα που εμπορεύονταν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το γάλα άρχισε να παστεριώνεται και να διανέμεται από την επόμενη γενιά γαλατάδων, που το μοίραζαν από πόρτα σε πόρτα, μέσα σε γυάλινα μπουκάλια.
Και ακόμη πιο μετά, όταν με σχετικές νομοθετικές διατάξεις η πλανόδια διάθεση του γάλακτος κρίθηκε ακατάλληλη για υγειονομικούς λόγους, το πολυπόθητο προϊόν άρχισε να πωλείται μέσα σε ψυγεία, με ενδεικτική ημερομηνία λήξης.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70, το γάλα έπαψε να διατίθεται σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια και άρχισε να συσκευάζεται σε πλαστικά μπουκάλια, πρακτική που ισχύει μέχρι και τις μέρες μας.
Γάλατα υπάρχουν πολλά…
Ένα για τον… καθένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Το γάλα της αγελάδας αποτελεί αναμφισβήτητα τη δημοφιλέστερη επιλογή, αλλά εξίσου περιζήτητα, και από πολλούς πιο εκλεκτά, θεωρούνται το κατσικίσιο (πιο πλούσιο σε λιπαρά από της αγελάδας), το πρόβειο (πλουσιότερο σε λιπαρά και από το κατσικίσιο), αλλά και του βουβαλιού (ιδιαίτερα πλούσιο σε λιπαρά). Τα γάλατα διακρίνονται ακόμη σε φρέσκα και μακράς διάρκειας, σε πλήρη και ελαφριά, ενώ τα τελευταία χρόνια διατίθενται και επιλογές για άτομα που λόγω παθήσεων πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένες ουσίες, όπως γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ή και γάλατα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού και σόγιας.
Θρεπτική αξία
Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει μια πρωτεΐνη υψηλής σημασίας, τη λεγόμενη καζεΐνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για τη δημιουργία υγιών οστών, τη διατήρηση γερών δοντιών, αλλά και στην προσταστία από την οστεοπόρωση. Οι βιταμίνες D και C ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό πολλές φορές το γάλα και τα παράγωγά του εμπλουτίζονται με αυτές.
Στα σούπερ μάρκετ Μασούτης διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία σε γάλα και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα. Γιαούρτια, αγελαδινά, πρόβεια και κατσικίσια, παραδοσιακά και στραγγιστά, τυριά κάθε τύπου, κρέμες γάλακτος, και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας που είναι φτιαγμένο με γάλα, σας περιμένει στα ψυγεία μας. Εκλεκτές επιλογές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην καθημερινή σας διατροφή.


